Of het nu je eerste baan is als vakkenvuller, je eerste gesprek bij Lincks of bij een nieuwe werkgever. Solliciteren blijft altijd spannend. Jarenlang hebben wij ervaring opgedaan in het begeleiden van mensen binnen en buiten de Hoeksche Waard die op zoek zijn naar een nieuwe baan of zich willen (her)oriënteren op de arbeidsmarkt.
Op basis daarvan geven we je 10 tips als voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek, die je helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
Wil jij een fenomenale indruk maken bij je soon-to-be nieuwe opdrachtgever? Dan is een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek belangrijk. Zo kan je onderzoek doen naar je gesprekspartner op Google en LinkedIn, misschien hebben jullie dezelfde interesses en kan je daarmee het ijs breken. Ook is het belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf zelf, bekijk hun website, sociale media en bekijk of zij laatst in het nieuws zijn geweest. Zo toon jij aan moeite te doen voor deze baan.
Tijdens je onderzoek naar het bedrijf kan je op zoek gaan naar:
De eerste 30 seconden zijn het belangrijkste bij je sollicitatiegesprek. Wil je dus boven de rest uit springen is het belangrijk dat je er verzorgt uit ziet, dat vinden veel bedrijven namelijk belangrijk.
Zoek van tevoren uit wat de sfeer binnen het bedrijf is, is het formeel, informeel, of semi-formeel? Weet je dit niet, onthoud dan: beter overdressed dan underdressed. Ook kan je op Google of Pinterest zoeken naar outfit inspiratie ter voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek. Wat ook belangrijk is om te onthouden, is om je goed en zelfverzekerd te voelen in de kleding die je draagt. Dit zal je dan ook zeker uitstralen en ziet jouw outfit er nog beter uit!
Maar liefst 65% van je communicatie is non-verbaal. Dat betekent dat alles wat je uitstraalt, meer over je zegt dan alles wat je ook daadwerkelijk zégt. Hierbij een aantal tips om je non-verbale communicatie sterker te maken.
Ook raden wij jou aan om gedurende het sollicitatiegesprek een verzorgd of nieuw notitieblok bij de hand te houden, waarop je aantekeningen kunt maken tijdens het gesprek. Bedenk wel kritisch wat je wel en niet opschrijft, want te driftig pennen kan ten koste gaan van het gesprek.
Zoals bij tip 1 is beschreven, is het handig om een aantal vragen voor jezelf op te stellen over het bedrijf en de functie. Schrijf ze op en neem ze mee op papier. Door deze voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek, heb je op dat moment de mogelijkheid om hier nog even naar te kijken en te controleren of je alle vragen gesteld hebt. Wees ook voorbereid op vragen van jouw gesprekspartner. Bij punt 8, veelgestelde vragen, gaan we hier nog iets dieper op in.
Tijdens het sollicitatiegesprek zal jouw gesprekspartner vragen naar jouw belangrijkste eigenschappen. Daarom is het creëren van een duidelijk zelfbeeld aan te raden, zo kom je zelfverzekerd en voorbereid over. Dit zelfbeeld kan je creëren door een sterkte- zwakteanalyse te maken. Bij een sterkte- zwakteanalyse zal je inzicht krijgen in de dingen waar je goed in bent of waar je jezelf nog ik kan ontwikkelen.
Bereid een elevator pitch voor. Oftewel, kun jij in een minuut uitleggen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor deze baan? Gebruik de resultaten van jouw sterkte- zwakteanalyse en verwerk deze in jouw elevator pitch. Misschien hoef je geen elevator pitch te gebruiken, maar het is in ieder geval handig om voor te bereiden. Wanneer de vraag er wel is, kan jij een zelfverzekerd antwoord geven.
Ook zal er tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd worden naar jouw ervaringen. Bereid je voor op deze vragen door middel van de STAR-methode toe te passen.
STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat.
Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de vragen die in het sollicitatiegesprek aan bod komen. Om je te helpen bij het voorbereiden, hebben wij de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.
Vragen over jou:
Vragen over je opleiding:
Sollicitatievragen over je laatste banen:
Vragen over de functie:
Vragen in een sollicitatiegesprek over het bedrijf:
Overige vragen in een sollicitatiegesprek:
Het is één ding om voorbereid over te komen met een mentaal antwoord op een vraag als: “Waarom zou jij onze nieuwe collega moeten worden?” De eerste keer zal je minder overtuigd over komen. Door het 10 keer te oefenen zorg je dat je zelfverzekerd en overtuigd over komt met jouw verhaal.
Met deze tips straal je vertrouwen en focus uit en geef je een stevige boost aan je positieve attitude. En nog een laatste iets. Natuurlijk ben jij de geknipte persoon voor de job. Geloof daar dus in! En geloof in jezelf! Als jij dat doet, doet je toekomstige werkgever dat ook.
Meer informatie over het schrijven van een goed cv, het voorbereiden op een gesprek of de onderhandeling van de arbeidsvoorwaarden vind je hier! Bekijk ook gerust een van onze andere blogs!